Petni trn

bolečina, peta, petni trn, ortopedix

Petni trn je zelo pogost problem na stopalih zaradi katerega trpi zelo veliko ljudi. Bolečina se pri večini oseb najpogosteje pojavlja pri njihovih prvih korakih zjutraj, ko vstanejo iz postelje. Petni trn se pojavi kot ostra zbadajoča bolečina v predelu pete. Ponavadi zbadajoča bolečina v pet sčasoma popusti in se spremeni v dolgotrajno bolečino.

Pojava petnega trna

Bolečino v peti in pojav petnega trna povzroča rast ali nabiranje kalcija na petni kosti (celeaneus). Petni trn sam po sebi ne povzroča bolečine, povzroča pa jo vneto tkivo, ki se nahaja okoli njega na peti. Bolečino v peti in petni trn povzroča stanje stopala, ki mu pravimo Planetarni Fascilitis. To je latinski izraz za vnetje dolge ligamentne strukture na dnu stopala (plantarne fascije), ki poteka od prstov na nogah do petne kosti in tvori ter podpira stopalni lok. Plantarna fascija je izpostavljena obremenitvam in nategu pri vsakem koraku, vendar v zdravem stanju ostane vselej prožna in močna. Dejavniki kot so nenehen stres, pretirana telesna teža, starost in znižanje stopalnih lokov ali pretirano zvračanje stopal navznoter, lahko povzročijo kronični vnetni proces in draženje narastišča plantarne fascije na petnici. Stalna napetost in vlek plantarne fascije povzroči rast točkovne kostne tvorbe, ki draži mehko tkivo in živce v predelu pete. Med spanjem se plantarna fascija krči in širi. Ko zjutraj vstanemo pa jo nenadoma obremenimo z vso težo, tako da se mora naenkrat raztegniti, kar povzroči ostro bolečino ob prvih jutranjih korakih.

Kako se rešiti petnega trna

Težave z bolečo peto in petnim trnom lahko med drugim lajšamo in preprečujemo tudi s precej preprostimi ne kirurškimi metodami, kot so:

  • počitek
  • izogibanje dolgotrajni hoji
  • 5 minutna uporaba ledu na mestu vnetja
  • raztegovalne vaje

ORTOPEDIX vložki so ena izmed najbolj učinkovitih metod, če jih uporabljamo v vsej vrsti obutve. Zmanjšujejo pritisk na Plantarno Fascijo, pravilno podpirajo oba stopalna loka in s tem lajšajo in preprečujejo enega izmed vzrokov za nastanek petnega trna. Razen tega v primeru težav s petnim trnom, v peto vložka naredimo krožen izsek, ki je napolnjen s spominsko peno, tako da je boleče mesto na peti maksimalno razbremenjeno.