Otiščanci in trda koža

žulj, ortopedix, otiščanci, trda koža

Otiščanci in trda koža na stopalih so posledica neprestanega drgnjenja in trenja na določenem predelu stopala. Najpogosteje se pojavi težava v predelu blazinic stopala, pod peto in okoli petnega predela ter pod nožnim palcem.

Vzrok nastanka otiščancev in trde kože

Nošnja neudobnih, ozkih čevljev ali čevljev z visoko peto pogosto pospeši nastanek te deformacije na stopalih. Prav tako deformacije, kot so rast palčne kosti, kladivasti prsti ali pa celo artritis pripomorejo k nastanku otiščancev in trde kože. Najpogostejši vzrok pa je vendarle pretirano drgnjenje in trnje kot rezultat pretiranega zvračanja stopal. Pretirano zvračanje stopal povzroča spuščanje vzdolžnega stopalnega loka ter prečnega stopalnega loka v sprednjem delu stopala. To povzroči drgnjenje in trenje pod blazinicami stopal in pod palcem.

Preprečevanje nastanka otiščancev in trde kože

e in trdo kožo na stopalih odstranjujemo s pedikuro pri pedikerjih. Z Memory ortopedskimi vložki, ki jih po meri izdelujemo v podjetju Ortopedica pa lahko uspešno preventivno preprečujemo ponoven nastanek teh težav saj s pravilno podporo obeh stopalnih lokov dosežemo enakomerno obremenitev stopal ter tako preprečujemo drgnjenje in trenje na problematičnih delih stopal.